Privat

En ekonomi i balans skapar utrymme för mål och drömmar.
Med våra olika rådgivningsformer kan vi hjälpa dig längs vägen. Hur kan vi bäst hjälpa dig att nå dina mål?

Om oss

Lifestyle Capital hjälper företag och dess medarbetare att fatta välgrundade beslut som påverkar deras ekonomiska situation – För en tryggare framtid

Pensions­försäkring

Pensions­försäkring

En viktig fråga som många glömmer bort under äktenskapet är hur pensionsrättigheter, såsom tjänstepension, ska fördelas vid bodelning.

Detta är särskilt viktigt eftersom du efter många års arbete ofta har samlat på dig ett betydande pensionskapital som du sannolikt vill behålla vid en eventuell skilsmässa.

Pensionsrättigheter inkluderar allmän pension, tjänstepension, privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande.

Hur dessa rättigheter ska hanteras vid en skilsmässa mellan makar har blivit en viktig fråga efter de senaste pensionsreformerna i Sverige.
Eftersom pensionsrättigheter aldrig ingår i bodelning mellan sambor, förklarar vi nedan hur fördelningen av pensionsrättigheter mellan gifta par fungerar.

Värdet av en makes pensionsrättigheter kan vara betydande, men de flesta rättigheter inkluderas inte i en bodelning mellan makar. Huvudregeln är att rättigheter som inte kan överlåtas eller som är av personlig karaktär, till exempel sjukpension, undantas från bodelningen.

Planera för framtiden

Pensionsförsäkringar och andra försäkringar med förmånstagarförordnanden
är viktiga att ta hänsyn till när du skriver testamente

Pensions­försäkring

Vilka pensionsrättigheter bodelas vid en skillsmässa?

Allmän pension

Den allmänna pensionen kan inte ingå i bo­del­ning­en ef­ter­som det anses vara en rät­tig­het till­hö­ran­de per­so­nen. Rät­tig­he­ten till allmän pen­sion kan inte över­lå­tas till någon annan och den ska därför inte ingå i bo­del­ning­en.

Tjänstepension

Tjänstepensionen ska enligt hu­vud­re­geln inte heller ingå i bo­del­ning­en.
Det finns dock un­dan­tag då tjäns­te­pen­sio­nen ändå kan komma att ingå.

Vid tjäns­te­pen­sion är det allra van­li­gas­te att ar­bets­gi­va­ren äger den s.k. tjäns­te­pen­sions­för­säk­ring­en. Om det är ar­bets­gi­va­ren som äger tjäns­te­pen­sions­för­säk­ring­en kommer pen­sio­nen inte att ingå i bo­del­ning­en, på grund av att den inte är möjlig att över­lå­ta. Ibland är det dock den an­ställde som själv äger sin tjäns­te­pen­sions­för­säk­ring, till ex­em­pel om den an­ställde har ett mycket stort in­fly­tan­de i bo­la­get eller är verksam i ett fåmansbolag*.

Då kommer tjäns­te­pen­sio­nen att ingå i gif­to­rätts­god­set. Huruvi­da tjäns­te­pen­sio­nen ska ingå beror så­le­des på om du har möj­lig­het att för­fo­ga över pen­sio­nen.

* Enligt huvudregeln är ett fåmansföretag ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre delägare äger aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna i företaget.

Pensions­försäkring

Vilka pensionsrättigheter bodelas vid en skillsmässa?

Privat pensionssparande

Huvudregeln är att privatägda pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande ska ingå i en bodelning.

Om det dock skulle vara orättvist med hänsyn till makarnas ekonomiska situation och övriga omständigheter, kan dessa pensionsförsäkringar helt eller delvis undantas från bodelningen. Makarna kan också komma överens om att det privata pensionssparandet inte ska ingå vid bodelningen.

Vid en bodelning på grund av en makens död ingår inga pensionsrättigheter. Detta undantag syftar till att säkerställa att den efterlevande makens pensionsbehov är tryggade. Till skillnad från en skilsmässa, där pensionerna delas, behåller den efterlevande maken sina egna pensionsrättigheter

Pensions­försäkring

Pension som enskild egendom

Ett äk­ten­skaps­för­ord skrivs an­ting­en i sam­band med att två per­so­ner ingår 
äk­ten­skap, men det kan också ingås när som helst under äk­ten­ska­pet. 

Ett äk­ten­skaps­ord är ett avtal mellan ma­kar­na om vilken egen­dom som ska
un­dan­tas från gif­to­rätts­gods och därmed bli en­skild egen­dom.
 Den en­skil­da egen­do­men kommer inte att ingå i bo­del­ning­en.

I äk­ten­skaps­för­or­det kan ni ange att ert pri­va­ta pen­sions­spa­ran­de ska bli
en­skild egen­dom.
För att av­ta­let ska vara gil­ti­gt måste det vara skrift­li­gt, da­te­rat och ni båda ska skriva under. Dess­utom ska ni re­gi­stre­ra ­äkten­skaps­för­or­det hos
Skat­te­ver­ket, vilket görs genom att skicka in äk­ten­skaps­för­or­det och betala en
an­sök­nings­av­gift på 275 kr.

Tips!

Om ni är gifta kan du kompensera din partner för en del av pensionsbortfallet genom att föra över premiepensionsrätter.
Det är de pengar som varje år sätts av till din allmänna pension. Det kan vara ett smidigt sätt att jämna ut skillnader mellan er eftersom det inte kommer påverka din ekonomi här och nu. Du bestämmer själv hur länge överföringen ska gälla och den upphör automatiskt vid skilsmässa. Väljer ni att gå skilda vägar kommer din partner få behålla pengarna som överförts.

Att tänka på är att pensionsrätten minskar med 6 procent när pengarna förs över. Det hänger ihop med något som kallas arvsvinster och att överföringen vanligtvis görs från en man till en kvinna. Eftersom kvinnor statistiskt sett förväntas leva längre måste övriga pensionssparare bli kompenserade för mellanskillnaden.

– Du kan också kompensera din partner genom att starta ett extra sparande – men tänk då på att göra sparandet till en enskild egendom för att undvika att det splittas upp vid en skilsmässa.

Är ni inte gifta kan ett månadssparande i en kapitalförsäkring i din partners namn vara ett smidigt alternativ.

Läs mer

Vill du prata med oss?

Om du behöver rådgivning, eller vill veta mer om våra tjänster eller önskar boka ett möte med oss för att diskutera dina finansiella behov, är du varmt välkommen att kontakta oss. 

Låt oss hjälpa dig vidare