Pensionsrådgivning
När vill du gå i pension? Vilken levnadsstandard vill du ha då?
Hur mycket behöver du spara och hur stor behöver din pension sedan vara?
Oavsett om du har tydliga planer eller bara börjat fundera på att sluta jobba hjälper vi dig att skapa de bästa förutsättningarna utifrån just din situation genom att pensionsplanera och få koll på ditt pensionskapital, dina placeringar och ditt efterlevandeskydd.
Höga avgifter minskar även din framtida pension över tid.
Vi erbjuder moderna pensionslösningar för privatpersoner och företag.
Alltid utan onödiga avgifter, så att din pension ska få de bästa förutsättningarna att växa.
Ge ditt pensionskapital rätt förutsättningar
för att växa!
Hos oss får du låga avgifter och tillgång till noga utvalda fonder med en hög grad av hållbarhet. Dessutom kan det vara bekvämt att samla ditt sparande på ett ställe för att hålla bättre koll.
Idag kan det vara mer fördelaktigt än någonsin att samla pensionen på ett ställe eftersom taket för flyttavgifter sänkts och flytträtten har utökats. Detta gäller vid flytt av fond- och depåförsäkringar.
Låt oss hjälpa dig samla din pension och skapa de bästa förutsättningarna för den.
Vill du få en bättre pension?
Pensionsanalys
Med vår pensionsanalys får du en tydlig bild över alla dina pensionsavtal samt avgifter och hur kapitalet förvaltas.
Privat pension
Resultatet av vår pensionsanalys kan ge dig flera tusenlappar mer i pension genom lägre avgifter och bättre förvaltning.
Tjänstepension
Resultatet av vår pensionsanalys kan ge dig flera tusenlappar mer i pension genom lägre avgifter och bättre förvaltning.
Kvalitativt utbud
Stort utbud genom vår upphandling av valbara försäkringsbolag
Låga avgifter
Låga avgifter är viktigt för en bra pension. Lägre avgifter = Högre pension
Specialister inom skatt och juridik
Juridisk rådgivning för livets alla händelser
När det gäller pensionssparande tenderar vi ofta att fokusera på hur mycket vi sparar varje månad och vilken avkastning våra investeringar genererar. Men en av de mest avgörande, och ofta förbisedda, faktorerna är pensionsavgifterna. Små procentuella skillnader i avgifter kan ha en betydande inverkan på hur mycket du faktiskt får ut av ditt pensionssparande.
Din slutliga pension beror i hög utsträckning på hur ditt pensionskapital utvecklas under åren. Ansvaret för att förvalta dina pengar vilar till största del på dig. För de pensionsdelar som du själv placerar kan du välja sparformer med olika nivå av risk och avgifter. Genom rätt placeringar kan du avsevärt höja värdet av ditt pensionskapital. Din framtida pensions storlek avgörs alltså av hur du idag investerar ditt pensionskapital.
Pensionssparande är en långsiktig investering där ränta på ränta-effekten spelar en avgörande roll. När dina sparade pengar genererar avkastning och denna avkastning i sin tur genererar ytterligare avkastning, skapas en snöbollseffekt som kan leda till betydande kapital över tid. Låga avgifter innebär att en större del av din avkastning återinvesteras på ditt pensionskonto, vilket förstärker ränta på ränta-effekten. Högre avgifter, å andra sidan, äter upp en större del av din avkastning, vilket begränsar denna effekt och minskar ditt slutliga pensionskapital.
Visste du att skilsmässa kan minska din pension?
Den allmänna pensionen, premiepensionen och den arbetsgivarägda tjänstepensionen
delas i regel inte upp mellan parterna vid en skilsmässa. I vissa (lite mer ovanliga) fall kan den arbetsgivarägda tjänstepensionen delas lika vid en skilsmässa. Det beror på i vilken utsträckning arbetsgivaren har gett den ena parten rätt att ensam förfoga över tjänstepensionen.
Det privatägda pensionssparandet brukar normalt sett delas mellan makarna i samband med att
värdet av makarnas tillgångar delas lika i en bodelning. Det går dock att genom ett äktenskapsförord bestämma att viss egendom ska vara enskild, alltså att den inte ska delas lika vid en bodelning.
Pensionsrådgivning
Flytta pension: så här fungerar det
Om du har haft flera anställningar genom åren kan du ha tjänstepension på olika ställen. Tjänstepension innebär att din arbetsgivare (eller du själv om du är egenföretagare) sparar till din pension via en pensionsförsäkring. Pensionspengarna kan ligga i en eller flera pensionsförsäkringar. Pensionsförsäkringarna kan också ligga hos olika pensionsbolag. När du byter arbetsgivare läggs pensionsförsäkringen från den tidigare anställningen i fribrev.
Ett fribrev är en pensionsförsäkring där pengar inte längre betalas in kontinuerligt. Pengarna är dina, men oftast står arbetsgivaren som tecknat och betalat in pengarna som ägare till själva försäkringen. Om du vill kan du flytta dina fribrev och samla pengarna på samma ställe. Det kan innebära både bättre villkor och lägre avgifter.
Hur ser jag mina fribrev och tjänstepensioner?
Det enklaste sättet att se din intjänade tjänstepension och hur den är placerad är att logga in på minPension.se. Under Intjänad pension kan du klicka på Tjänstepension, du ser då en lista på de pensionsbolag och vilka pensionsförsäkringar du har.
Du kan också beställa vår kostnadsfria pensionsanalys, i analysen får du en enkel och överskådlig bild över alla dina pensionskonton samt vilka avgifter du betalar och hur pensionskapitalet förvaltas.
Spara med rätt risk
Att välja låg risk för sina pensionspengar kan kännas tryggt och logiskt, men faktum är att det kan vara det mest riskabla på lång sikt. Ju högre risk desto större risk att pengarna sjunker i värde, men också desto större möjlighet att pengarna stiger i värde. Ju längre sparhorisont du har, desto högre risk kan du ta. Om du under lång tid har för låg risk, kan din pension bli lägre än nödvändigt. Vilken risknivå du ska ha beror på beror på flera faktorer och varierar över tid. Exempelvis är hur lång tid du ska spara avgörande.
Jämför alla avgifter och villkor
Pensionspengarna ligger oftast i en eller flera pensionsförsäkringar som omfattas av olika villkor och avgifter. Flyttavgift för tjänstepension är oftast noll eller väldigt låg och betalas dessutom oftast av bolaget du flyttar till. Men, det är viktigt att ta reda på och jämföra andra eventuella avgifter pensionsförsäkringen omfattas av, exempelvis försäkringsavgift/kapitalavgift. När du jämför fondavgifter är det viktigt att också se på fondens historiska avkastning för att bedöma om det varit en bra eller dålig fond. Har du en äldre försäkring kan den också omfattas av en garanti, säkerställ att du inte flyttar från en försäkring som har bättre villkor än det du flyttar till. Kontakta ditt pensionsbolag om du är osäker på vilka avgifter du har.
Det finns tusentals fonder att välja på – men hos oss har vi redan analyserat och valt ut de främsta förvaltarna. Vi har inga egna fonder, dessutom är nästan alla fonder hållbara.
Riskinformation om fondsparande!
Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Premier i en försäkring placeras i värdepapper och dessa kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
PENSIONSRÅDGIVNING
Hållbarhet och tjänstepension
Hur hänger egentligen pension, hållbarhet och avkastning ihop?
Och hur kan du tänka som sparare för att göra hållbara pensionsval?
För oss handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i varje investeringsbeslut.
Ditt val av pensionsbolag samt förvaltning kan göra stor skillnad.
Som enskild individ kan du bidra till klimatomställningen genom att göra hållbara val i din vardag. Det kan vara att välja klimatsmart el eller minska konsumtionen av livsmedel med stor klimatpåverkan. Din pension spelar också en roll i att främja ett mer hållbart samhälle.
Genom att välja ett pensionsbolag och/eller förvaltare som aktivt arbetar för klimatomställning kan du omedvetet göra en positiv skillnad i rätt riktning.
Vill du prata med oss?
Om du behöver rådgivning, eller vill veta mer om våra tjänster eller önskar boka ett möte med oss för att diskutera dina finansiella behov, är du varmt välkommen att kontakta oss.