Pensioner
Din pension kan komma från flera olika håll.
Den allmänna pensionen ansvarar Pensionsmyndigheten för och de flesta får även en tjänstepension från arbetsgivaren. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pensionen.
Pensionspyramiden symboliserar de olika delarna i pensionssystemet som består av allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Hur stora de olika delarna är i din framtida pension, eller om alla delar finns med är individuellt.
Tjänstepensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan ditt val göra stor skillnad på sikt. Du kan själv påverka den genom att välja försäkringsbolag och förvaltningsform utifrån önskad risknivå.
De flesta får ca 60 % av sin lön med allmän pension och tjänstepension. Samtidigt räknar många med att få 80 % av sin lön.
Med ett privat sparande ger du dig själv mer ekonomisk frihet.
Det bästa sparandet är det du startar i dag – inte minst med tanke på ränta på ränta-effekten, eller snöbollseffekten som den också kallas.
Lättare att påverka pensionen än du tror
Det här med pensioner är inte så svårt som du tror.
För det är bara om du har koll som du kan påverka hur din ekonomi blir när du blir äldre.
Pensioner
Din allmänna pension kommer från staten
Den allmänna pension som kommer från staten administreras av Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension som båda är inkomstgrundade. Det finns även andra delar inom den allmänna pensionen som du kan ha rätt till beroende på när du är född eller om du har haft låg eller ingen inkomst under livet.
- Varje år avsätts 18,5 % av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till den allmänna pensionen
- 16 % går till inkomstpensionen – inkomstgrundad pension som du inte kan påverka själv
- 2,5 % går till premiepensionen – du bestämmer hur den ska placeras
Om du har haft låg eller ingen inkomst får du i stället garantipension. Läs mer på pensionsmyndigheten.se
PENSION
Tjänstepension – pension från jobbet
De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare har du också tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag som dina arbetsgivare har haft avtal med.
Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig.
Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd.
Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension via avtalen. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart.
Pensioner
Privat sparande
Pensionssystemet i Sverige består av en statlig grundpension, kompletterad av tjänstepension från arbetsgivaren och att du själv lägger till ett privat sparande.
Under de senaste åren har tjänstepension och privat pensionssparande blivit allt viktigare. Detta beror på att vi kommer ut senare i arbetslivet och lever längre, vilket innebär att staten inte får in tillräckligt med pensionspengar för att täcka alla utbetalningar.
Både den statliga pensionen och tjänstepensionen från ditt arbete baseras huvudsakligen på din lön. Om du kommer sent ut på arbetsmarknaden behöver du själv kompensera för detta. Genom att pensionsspara ger du dig själv friheten att gå i pension när du vill och undviker att behöva arbeta upp till 70-årsåldern.
Vill du prata med oss?
Om du behöver rådgivning, eller vill veta mer om våra tjänster eller önskar boka ett möte med oss för att diskutera dina finansiella behov, är du varmt välkommen att kontakta oss.
Tänk på!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras kan
både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
En investering i traditionell förvaltning innebär också en risk men medför att du alltid
får ut minst det garanterade beloppet.