Kapitalförsäkring
Genom både testamente och kapitalförsäkring kan man styra hur ens tillgångar ska fördelas bland de efterlevande. Men det gäller att veta vad man gör.
Har du skrivit testamente? Bra.
Har du även kapitalförsäkringar där du skrivit förmåntagarförordnanden? Det är också bra.
Men se upp – om du inte har koll på helheten så kanske förmögenheten hamnar någon annanstans än där du tänkte från början. Ett förmånstagarförordnande kan nämligen styra utfallande belopp från en försäkring på ett helt annat sätt än testamentet.
Planera för framtiden
Kapitalförsäkringar och andra försäkringar med förmånstagarförordnanden
är viktiga att ta hänsyn till när du skriver testamente
Kapitalförsäkring
Vad är ett testamente?
Ett testamente är ett juridiskt dokument som reglerar en avliden persons kvarlåtenskap. Den legala arvsordningen framgår av Ärvdabalken.
I ett testamente kan du ställa upp olika villkor, som enskild egendom och särskild förvaltning. Ofta är dessa villkor till och med själva anledningen till varför man skriver testamentet, man vill inte ändra på den legala arvsordningen men trygga kapitalet för arvtagaren. Exempelvis kanske du inte vill att barnens arv ska ingå i en framtida bodelning om de skulle skilja sig.
Viktigt i sammanhanget är att det som skrivs i testamentet inte påverkar ett förmånstagarförordnande i en kapitalförsäkring.
Kapitalförsäkring
Vad är ett förmånstagarordnande?
Ett förmånstagarförordnande reglerar vem eller vilka som ska få ett utfallande belopp från en kapital- eller pensionsförsäkring.
I en kapitalförsäkring (och kapitallivräntor) kan vem som helst vara förmånstagare. Ett förmånstagarförordnande kan gälla vid dödsfall och/eller livsfall (vid försäkringstidens slut).
Ett sådant kapital ingår inte i kvarlåtenskapen, alltså det som ärvs enligt Ärvdabalken och som regleras i ett testamente. Det medför att du måste förse ett förmånstagarförordnandet med de villkor som du vill ska gälla, till exempel att utbetalningarna ska vara mottagarens enskilda egendom.
En annan väsentlig skillnad är att du kan sätta in precis vem du vill som förmånstagare i en kapitalförsäkring, arvsordningen behöver inte följas. Enligt svensk lag ärver till exempel inte sambos varandra – men en sambo kan vara insatt som förmånstagare i en försäkring.
Detta kan vara praktiskt i vissa situationer men kan också få oväntade konsekvenser.
Gör du inget aktivt val av förmånstagare är det i regel make/sambo som får beloppet i första hand, därefter barn och sist arvingar. Men detta standardförordnande kan du formulera på annat sätt, om du vill.
Kapitalförsäkring
Enskild egendom
En person kan genom gåva, arv, testamente eller genom förmånstagarförordnande ha mottagit egendom med villkor att den ska vara dennes enskilda egendom. Sådan egendom registreras inte i äktenskapsregistret. Den kan inte heller genom äktenskapsförord göras om till giftorättsgods, såvida inte givaren, arvlåtaren, testatorn respektive försäkringstagaren uttryckligen medgivit detta i fångeshandlingen. Exempel på formulering:
Vad förmånstagare erhåller samt avkastning därav ska utgöra vederbörandes enskilda egendom, dock med rätt att genom äktenskapsförord införa giftorätt i egendomen. Kom ihåg att avkastningen bara blir enskild om det angivits.
Sammanfattningsvis - Viktigt att tänka på!
När du skriver testamente kan du inte bortse från dina kapitalförsäkringar och andra försäkringar med förmånstagarförordnanden. Det är viktigt att ha en helhetsbild av den ekonomiska situationen för de efterlevande, både för att du själv ska veta hur utfallet blir men även för att undvika framtida tråkigheter och konflikter.
Framför allt är det viktigt att du gör aktiva val utifrån din egen situation, så att förmögenheten i slutänden faktiskt hamnar där du vill att den ska hamna. Ta gärna upp dina funderingar med din rådgivare, som kan hjälpa dig vidare.
Vill du prata med oss?
Om du behöver rådgivning, eller vill veta mer om våra tjänster eller önskar boka ett möte med oss för att diskutera dina finansiella behov, är du varmt välkommen att kontakta oss.