Privat

En ekonomi i balans skapar utrymme för mål och drömmar.
Med våra olika rådgivningsformer kan vi hjälpa dig längs vägen. Hur kan vi bäst hjälpa dig att nå dina mål?

Om oss

Lifestyle Capital hjälper företag och dess medarbetare att fatta välgrundade beslut som påverkar deras ekonomiska situation – För en tryggare framtid

Slopad ersättning för höga sjuklönekostnader – så påverkas ditt företag

Från och med juli 2024 kommer företag inte längre kunna få ersättning för höga sjuklönekostnader. Det innebär att arbetsgivare själva måste stå hela kostnaden när en medarbetare blir sjuk. Därför blir det allt viktigare att arbeta förebyggande för att minimera sjukfrånvaro och därmed oväntade kostnader.

Under 2015 infördes en ny förmån – ersättning för höga sjuklönekostnader – som underlättade för företagen och gjorde det enklare att få statlig ersättning. Ersättningen hade ett tak på högst 250 000 kronor per arbetsgivare och år.

Från den 1 juli 2024 kommer företag i huvudsak endast att kunna få ersättning för kostnader uppkomna under första halvåret av 2024. Regeringen bedömer att avskaffandet av ersättningen inte bör vara avgörande för företagens överlevnad, då det i de flesta fall rör sig om relativt små belopp och ersättningen endast täcker en mindre del av arbetsgivarnas totala sjuklönekostnader.

Därför försvinner ersättningen för sjuklönekostnader

Regeringen vill bland annat öka incitamenten för arbetsgivare att jobba mer förebyggande med ohälsa hos anställda, dels för att få ner antalet sjukskrivingar, dels för att minska sjukdomstiden när personal väl är sjukfrånvarande. Man har också lyft fram att det i dagsläget är svårt att  kontrollera felbetalningar då processen är helt automatiserad.

Så påverkas små och medelstora företag som arbetsgivare

Många små och medelstora företag kommer att möta stora utmaningar när ersättningen försvinner, eftersom de ofta är mer känsliga för oväntade kostnader. Sjuklöneansvaret är för många mindre företag redan ett av de största hindren för tillväxt och nyanställning, även under nuvarande lagstiftning. Trots att sjukfrånvaron i allmänhet är låg i mindre företag kan en minskning av sjukfrånvaro genom förebyggande hälsoinsatser ge positiva resultat.

Särskilt små och medelstora företag kan ha vant sig vid det tillfälliga skyddet mot höga sjuklönekostnader. Därför är det ett lämpligt tillfälle att utvärdera vilka friskfaktorer och hälsofrämjande åtgärder som redan finns på plats.

Större tjänsteföretag 

För tjänsteföretag brukar personalkostnaderna stå för större delen av utgifterna och vid sjukfrånvaro kan sjuklönekostnaderna lätt dra iväg. Utan sjuklönetaket blir det därför än mer brådskande att gå från reaktiva hälsoåtgärder till att jobba proaktivt och agera vid tidiga tecken på ohälsa. Förebyggande insatser leder till en mer hållbar hälsa hos anställda och är dessutom långt mycket billigare.

Effektiva tips för att minska sjukfrånvaro och sänka kostnader

  1. Främja en positiv arbetsmiljö
    En sund arbetsmiljö med ett positivt arbetsklimat och öppen dialog mellan medarbetare och chefer har stor påverkan på hälsan och leder till lägre sjukfrånvaro. När arbetsmiljön är öppen och tillåtande blir det dessutom lättare för chefer att tidigt upptäcka om någon mår dåligt och kan behöva stöd.
  2. Arbeta proaktivt med hälsa
    Forskning visar att investeringar i medarbetarnas hälsa lönar sig. Genom att arbeta förebyggande kan ni inte bara minska sjuklönekostnaderna, utan även förbättra produktiviteten och öka medarbetarnas engagemang. Dessutom är förebyggande hälsoinsatser ofta mer kostnadseffektiva än att agera först när problem redan uppstått.
  3. Övervaka sjukfrånvaron kontinuerligt
    Att ha full koll på sjukfrånvaron är en av de viktigaste åtgärderna för arbetsgivare. Genom att regelbundet mäta sjukfrånvaron på både individ- och gruppnivå kan ni tidigt upptäcka varningstecken på ohälsa och agera för att förhindra både kortvarig och långvarig sjukfrånvaro.
  4. Börja arbeta med vår digitala hälsoanalys
    För att effektivisera arbetsmiljöarbetet och arbeta strategiskt med hälsa krävs datadrivna metoder och smarta digitala verktyg. En hälsoplattform kan ge er en omfattande överblick över medarbetarnas hälsa och tillåter analys på flera nivåer, både i realtid och över tid. Detta gör det möjligt för er att identifiera mönster och trender inom sjukfrånvaron samt att skräddarsy insatser som möter de specifika behoven i er organisation.

    Lifestyle Capital tar detta arbete ett steg längre med Lifestyle Access® Corporate Card. Det är Sveriges första företagskort med fokus på hälsa, och som en del av vår mission att bidra till samhället erbjuder vi alla medarbetare tillgång till en personlig digital hälsoanalys. Denna analys hjälper medarbetarna att identifiera riskfaktorer och förbättra sitt välbefinnande, vilket i sin tur kan leda till minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet.

    Utöver hälsoanalysen inkluderar kortet även en cancervårdsförsäkring som ger anställda tillgång till den bästa möjliga vården vid en fastställd cancerdiagnos. På så sätt kombinerar vi teknik och omtanke för att skapa förutsättningar för friska och välmående medarbetare – något vi på Lifestyle Capital ser som avgörande för att bygga ett framgångsrikt företag.

Låt oss hjälpa dig vidare