Tjänstepensionen – avgörande för din framtid

Tjänstepensionen är den jobbförmån vi värderar högst, enligt en aktuell undersökning från Sifo. Här är expertens tips om hur du bäst ser över din tjänstepension.

Tjänstepension ökar i betydelse. Enligt en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Tjänstepensionens dag är tjänstepension den jobbförmån vi värdesätter högst.

Undersökningen visar att sex av tio anser att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen – och lika många vill även ha bättre koll på sin tjänstepension.

– Allt fler märker att den allmänna pension vi får från staten minskar som andel av den totala pensionen. Att medvetenheten ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid.

Tjänstepensionen en betydelsefull pusselbit

Den allmänna pensionen kommer för många inte att uppgå till mer än hälften av slutlönen. Detta gör att framförallt tjänstepensionen ökar i betydelse, men också det egna sparandet.

– Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden är just tjänstepension och privat pensionssparande.

Men det finns fler skäl till att man som privatperson bör se över sin tjänstepension.

I en färsk rapport* visar Skandia att man kan gå miste om miljontals kronor om man saknar tjänstepension. Enligt Christoffer Apelian blir tjänstepensionen en viktig pusselbit i bygget av den framtida pensionen.

– Ju högre lön, desto större del av den sammanlagda pensionen kommer att bestå av tjänstepension. På sikt kan det göra stor skillnad att välja rätt bolag och en bra förvaltningsform för dina pensionspengar. Vilka val du kan göra beror på hur avtalet för din tjänstepension ser ut, men ofta kan du välja mellan traditionell förvaltning eller fondförvaltning, säger hon.

Viktigt att skaffa överblick

Tjänstepensionen utgör för många cirka 25-50 procent av den totala pensionen, därför kan dina val och placeringar kan göra stor skillnad på sikt. Men det är inte alla som har en totalbild över hela sin pension. Christoffer Apelian menar att det är bra att ta för vana att se över sin framtida pension åtminstone en gång om året. 

– Ett första steg är att logga in på minpension.se för att få en överblick över din pension. Sedan kan du kontrollera vilka möjligheter du har att göra aktiva val för din tjänstepension. Har du tjänstepensionsförsäkring så har du oftast möjlighet att välja vilket pensionsbolag som ska förvalta dina pensionspengar, i vilken förvaltningsform samt vilket försäkringsskydd du vill ha kopplat till just din familjesituation. 

Genom att göra ett aktivt val till tjänstepensionen kan man maximera sin pension.

Frågan är bara hur aktiv man egentligen bör vara.

– Det beror på vilken förvaltningsform du väljer. Väljer du traditionell förvaltning är försäkringsbolagets kapitalförvaltare som förvaltar dina pengar och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Väljer du fondförvaltning kan du påverka mer genom att själv välja fonder. Ett smart sätt att spara på egen hand till pensionen om du inte själv vill ta ansvar för förvaltningen av kapitalet, är att spara i en Kapitalförsäkring med Traditionell förvaltning.