Nu får två miljoner svenskar röda kuvert med pensionsbesked

Nu kommer det röda kuvertet till två miljoner privatanställda tjänstemän, som i genomsnitt får 7 300 kronor i månaden i tjänstepension att addera till sin allmänna pension från staten. Det röda kuvertet, som skickas ut av valcentralen Collectum, innehåller årsbesked om tjänstepensionen ITP.

Öppna ditt röda kuvert och ta reda på din tjänstepensionsprognos. För att få hela bilden av din framtida pension så loggar du in med Bank-ID på den oberoende tjänsten minPension.se, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

Det röda kuvertet från Collectum innehåller besked om hittills intjänad tjänstepension och en prognos över den framtida tjänstepensionen. Kuvertet skickas till den som arbetar som tjänsteman på ett privat företag med kollektivavtal, och kommer på posten och i den digitala brevlådan Kivra under april och maj. Tjänstepensionen ITP bygger på ett avtal mellan arbetsmarknadens parter och ska trygga pensionen för privatanställda tjänstemän.

– Tjänstepensionen utgör en allt större del av den framtida pensionen. Det viktigaste pensionstipset är därför att redan från start jobba hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats så finns det alltid tjänstepension.

Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension. Utan tjänstepension får man ofta klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön i allmän pension, alltså den del av pensionen som kommer från staten. Landets privatanställda tjänstemän med ITP 2 som går i pension i år får i genomsnitt 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.