Bra tips för att boosta ditt sparande

En höststädning i sparandet kan rädda dig från oväntade överraskningar. Nedan följer tre enkla tips för att boosta ditt sparande.

Se över risken

Risk är kanske inte alltid den fråga som är högst prioriterad bland sparare i perioder då börsen ångar uppåt.

– Men man ska komma ihåg att det är vid just dessa tillfällen när det gått riktigt bra, som det är allra viktigast att titta på just riskspridning, säger Christoffer Apelian, finansiell rådgivare på Lifestyle Capital.

Om du inte besväras av svängningarna – kanske för att pengarna inte ska användas på länge eller för att du har tilltro till den långsiktiga potentialen i aktier – så har du förmodligen en väl avvägd risknivå i din portfölj. Om du däremot har en medellång placeringshorisont eller eftersträvar en jämn utveckling i din portfölj kan det vara läge att se över risknivån.

Spara regelbundet

Den som varit med om både en stor finanskris och en pandemi, vet förmodligen hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen.

Ett månadssparande sänker inte bara risken i ditt sparande utan du slipper också pricka börsens upp och nedgångar. Att månadsspara är därför ett smart sätt att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Ta chansen och kom igång med ett månadssparande om du inte redan gjort det. Öka därefter beloppen successivt under livet och karriären.

Ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. Sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för något större imorgon.

Spara hållbart

Ett hållbart sparande innebär att vi agerar ansvarsfullt och gör investeringar samt väljer ut fonder som får dina sparpengar att växa, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling i linje med FN:s globala hållbarhetsmål och de globala klimatmålen i Parisavtalet.

Klimatomställningen är en av vår tids stora utmaningar. Tillsammans kan vi göra det möjligt för människor, företag och samhällen att växa långsiktigt. För dig som vill spara och samtidigt bidra till en hållbar framtid finns flera alternativ.