Bankkrasch ger miljardsmäll för pensionssparare

Kollapsen för amerikanska Silicon Valley Bank har dragit fler banker med sig och skapat stor oro på den globala finansmarknaden. Svenska pensionsbolaget Alecta har redan tappat mångmiljardbelopp.

Silicon Valley Bank (SVB), som främst riktar sig mot teknikbolag och startups, tvingades i förra veckan till en nyemission efter minskad inlåning. För att stärka balansräkningen behövde banken även sälja en stor del av sitt värdepappersinnehav med förlust. Beskedet fick många kunder att ta ut sina pengar, vilket ledde till att aktien rasade med 68 procent under torsdagens handel innan aktien handelsstoppades. På fredagen stängdes SVB av amerikanska myndigheter som också tog kontroll över bankens tillgångar.

Igår stängde amerikanska myndigheter även den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, efter att aktien rasat. Även nischbanken First Republics aktie faller brant i måndagens förhandel.

Bankkollapsen skakar nu hela den globala finansmarknaden, och bankaktier faller även i Europa och Sverige. Finansinspektionen kallade svenska banker samt försäkrings- och pensionsbolag till ett möte under måndagen för att få information om bolagens innehav i de amerikanska bankerna, och andra exponeringar mot sektorer som de krisande bankerna har riktat in sig mot.

Svenska Alecta är storägare i båda de nu stängda bankerna SVB och Signature Bank, och även i den krisande First Republic. På en vecka har Pensionsbolaget Alecta förlorat nästan 20 miljarder kronor på investeringarna i de 3 amerikanska bankerna.

Alecta samlar för närvarande information kring situationen i Silicon Valley Bank, analyserar läget och fattar beslut om agerande framåt grundat på detta, skriver pensionsbolaget i ett pressmeddelande, och understryker samtidigt att Alecta har en stark finansiell ställning och att effekten för den enskilda pensionsspararen är mycket liten.

Även Swedbank Robur och SEB äger aktier i SVB, liksom de svenska AP-fonderna. De är dock betydligt mindre ägare än Alecta.

SVB är den största banken som går i konkurs i USA sedan finanskrisen 2008. SVB har ett representationskontor i Stockholm, men har inget tillstånd från FI att bedriva bankverksamhet i Sverige.

Men trots oron på finansmarknaden bedömer FI inte att bankkollapsen utgör någon risk för det svenska finansiella systemet.

Källa: Finansliv