Står vi inför en kommande lågkonjunktur? Börsen är åter på topp efter höstens branta nedgångar, vilket såklart är bra för pensionskapitalet. Samtidigt som en lågkonjunktur kan få enorma konsekvenser och minska det egna pensionskapitalet med flera hundratusen kronor som följd.

Det var inte så länge sedan vi lämnade ett händelserikt 2018 bakom oss.

Börsen skulle kunna ha slagit rekord med sju uppgångsår i rad, men den kraftiga nedgången under årets sista tre månader gjorde att vi hamnade på ett ordentligt minus när året var slut. Året summeras till en nedgång på närmare 11 procent.

Låt 2018 vara en påminnelse, om varför det nu är viktigt att se över risken i sitt sparande.

Vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur – efter en historisk börsuppgång efter finanskrisen.

Tips när det blir skakigt på börsen

  • Investera inte pengar du inte har råd att förlora.
  • Spara med garanti – Traditionell förvaltning kan vara ett bra sätt att jämna ut börssvängningarnas effekt på ditt sparande.
  • Vad har du för sparhorisont? Om den är långsiktig så kan ju börsfall också vara goda köplägen.
  • Om du behöver pengarna i närtid ska du ta en funderare kring om de är rätt att exponera dem för risk.
  • Spara löpande, det minimerar risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle såsom att köpa på toppen och följa strömmen och sälja på botten.
  • Förstå vad du köper, det kan inte sägas nog många gånger, om du vet vad du äger och varför så sover du bättre om natten.
  • Se till att betala så låga avgifter som möjligt på ditt pensionskapital. En procent hit eller dit låter lite,  men en ynka procent kan få pensionen att minska rejält eftersom avgifterna tas ut år efter år.

Sist men inte minst glöm inte det klassiska citatet från en av vår tids största investerare Warren Buffett:

”Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy”

Hur agerar du själv?

Ta hjälp av oss på LIFESTYLE|CAPITAL så går vi tillsammans igenom risken i ditt sparande, så att ditt kapital är väl rustat för sämre tider.